Bok om Vømmøl Spellmannslag og Vømmøl’n
21 mai, 2022
Vømmøl’n satte salgsrekorder og sjokkerte det musikalske Norge i 1974. Hans Weisethaunet vil gå tett på fenomenet og har med Rotmo på laget.

 

Det politiske budskapet var venstreradikalt, utgitt som første plate på selskapet MAI, på selveste 1. mai. Men dialektbruken og humoren var rotfestet i trøndersk bondekultur – her var det mye dobbel bunn. Dialektikken mellom by og land, sentrum og periferi, Porselenstrand og Vømmøl, gjenspeilte et Norge i miniatyr. Det var mange som kjente seg igjen i dette, og sågar de som befant seg på høyresida i politikken kunne ikke la være å dra på smilebåndet. Hva skjedde i 1974 og hva ledet til «Vømmølåret»? Boka om «Vömmöl’n» vil gå tett på fenomenet og bringe nye detaljer til torgs – og med opphavsmann og tekstforfatter Hans Rotmo med på laget. Litt humor og nye opplysninger fra Vømmøldalen kan derfor påregnes.

 

Hans Weisethaunet er professor i musikkvitenskap ved Universitetet i Oslo hvor han underviser i musikkhistorie og kulturteori. Han har studert fenomenet Vømmøl siden han første gang hørte orkesteret både på konsert og plate i 1974. Han har skrevet om musikk fra ulike deler av verden og om musikkritikk. Han kjenner dessuten det trønderske musikklivet særdeles godt, blant annet som musikkjournalist i Arbeider-Avisa i Trondheim det meste av 1980-tallet.

Bestill, støtt og les mer om bokprosjektet her!