Hestegrei og De lydhøre

Hestegrei og De Lydhøre er endelig tilbake etter fem år på bås!

Våryrheita har meldt sin ankomst, og vokalisten har tatt sin umiskjennelige saueskinnstruse frem fra kottet. Bjønnfett-huva er likevel dratt godt nedover ørene, i tilfelle det fortsatt skulle være spor av vinter i vinden.

Vær på vakt! Vektløftar’n er til stede, beinhard og yr. Kari Gra halser etter med våte steg, der de sammen drar folk med seg inn i sine rytmiske, nærmest primitive bevegeligheter. Her skal danses, her skal elskes, her skal synges i saueflokk!

 

Hestegrei og De Lydhøre spiller:

Fredag 21.00 på utescenen ved jernbanen
Fredag 23.00 på Tapas Mat og Vinhus
Lørdag 01.00 på hovedscenen i Folkeparken

Besetning:
Magnus Hestegrei: Gitar og sang
Andreas Helland: Trommer
Kristian Raanes: Gitar
Bjørnar Hermann: Bass
Audun Rørmark: Fele

Elvetuns

I år skal vi stifte beskjentskap med et helt nytt orkester i Vømmølfestivalen-sammenheng, nemlig Elvetuns fra Selbu!

Elvetuns ble stiftet i det herrens år 2012 med mål om å skape liv og leven på lokalet. De påstår å ha lyktes med det. Og fra første spillejobb og frem til i dag har de inkludert vømmølmusikk i repertoaret. Men det har også blitt skrevet en del egne låter opp gjennom, og flere av tekstene er skrevet med bakgrunn i hysterisk morsomme historier som dukker opp i forbindelse med spillejobber. I sommer kan det komme flere ideer til sangtekster da det står en del festivaler og andre morsomheter for tur.

 

Elvetuns spiller:

Fredag 21.00 på Tapas Mat og Vinhus
Fredag 23.00 i teltet ved Verdal hotell
Lørdag 23.00 på hovedscenen i Folkeparken
Lørdag 01.00 i Sarvet i Folkeparken

Besetning:
Roger Kjøsnes: Vokal og gitar
Morten Rønsberg: Trekkspill
Hilde Iren Rønsberg: Torader
John Tore Kyllo: Synth
Mathias Guldseth: Gitar
Lars Ivar Sundal: Bass
Rune Grøtte: Trommer

P.A. Røstads orkester
og Digerhæsjen

Dette orkesteret står for rytmisk drivende norsk gammeldansmusikk. De viderefører tradisjonen etter P.A. Røstads kvartett med Hilmar Alexandersen, som på 1970-tallet ble et begrep i “gammeldans-Norge”. Den gang med Petter Andreas Røstad sr. som orkesterleder, nå med barnebarnet Petter Andreas Røstad jr. som orkesterleder.

Orkesteret ble norgesmester to år på rad i 1999 og 2000, og vant NRKs Kappspell 2003. De har to egne utgivelser bak seg, vært på to turnèer i USA og deltar ellers på festivaler rundt om i Norden.

På Vømmølfestivalen har de med seg Jostein Grande som vokalist.

P.A. Røstads orkester og Digerhæsjen spiller:

Fredag 22.00 på Verdal hotell
Lørdag 22.00 i teltet i Folkeparken

Besetning:
Petter Andreas Røstad: Trekkspill
Torfinn Hofstad: Fele
Bjørn Arild Aksnes: Bass
Villy Kvernmo: Gitar
Andreas Helland: Trommer
Jostein Grande: Sang
Sverre Bjarne Inndal: Mandolin og el-gitar

Ola Uteliggers jr.

Ola Uteliggers jr. er arvtakere etter Ola Uteliggers band som var med fra starten av Vømmølfestivalen og fram til i fjor.

Som odelssønn av Elisabeth og Ola Oppi var Ola jr. tiltenkt et liv som gårdbruker. Med Ola sr. la i protest ned det ulønnsomme gårdsbruket «Oppi» etter at den nye «gjerdeloven (gal-loven) ble vedtatt. Der det het at; «all innmark skulle besørget inngjerdet av gårbrukeren».

En periode satset senior på turistnæring med hytter og gapahuker, med det skar seg så til de grader. Da bestemte Ola Oppi jr. seg for å gå fra rural til urban samfunnsborger.

Han flyttet til Porcelenstrand og ble uteligger ved den gammel verftsbygnings-tomta.

På flyttelasse hadde han med seg fire fine lænestola og et eksemplar av hjeimværnets velbrukte, vadmel-fylte soveposer. Soveposen fikk han i donasjon fra sin mor som var leder i Vømmøl bonde og småbrukarlags kvinnegruppe og hadde tilgang på 3 dusin slike.

Etter en tid på Porcelenstrand fant Ola Uteligger at han skulle spe på inntekten ved å bli sæd-donor.

Ola Uteligger jr. er et produkt av denne bi-intekten.

Ola Uteliggers jr. spiller:
Fredag 22.00 i teltet ved Verdal hotell
Fredag 00.00 på utescenen ved jernbanen
Lørdag 22.00 i Sarvet i Folkeparken
Lørdag 00.00 i Teltet i Folkeparken

Besetning:
Vetle Røsten Granås: Gitar og sang
Karen Ingeborg Moe: Gitar og sang
Andreas Helland: Trommer
Ole Anton Moe: El-gitar
Jonas Skjeflo: Tangenter
Eskil Foyn Bruntvedt: Bass

Stuppulvold

Stuppulvold | Foto: Espen Storhaug

Foto: Espen Storhaug

STUPPULVOLD er å regne som veteraner på vømmølfestivalen, og har siden tidlig 2000-tallet skapt stor stemning med sin kompromissløse vømmølrock. I sine grønne dresser lover de fullt trøkk og allsang også i år.
Stuppulvold spiller:
Fredag 22.00 på Tapas Mat & Vinhus
Fredag 00.00 i teltet ved Verdal hotell
Lørdag 00.00 på hovedscenen i Folkeparken

 

Besetning:

Trond Anders Prestvik
Lars Erik Fisknes
Tore Haugmark
Caos Myrslo
Kristoffer Hafskjold Okstad

Vømmølgutan

Vømmølgutan er et orkester bestående av seks verdalinger som komponerer og spiller ny vømmølmusikk så vel som de spiller tradisjonell vømmølmusikk. Med 33 års fartstid har gjengen besøkt de største festivalene i Trøndelag de siste 15 årene, men også andre større arrangementer utenfor fylket.

Høsten 2007 dro Vømmølgutan til Lydhagen studio for å lydfeste sin musikk. Gutan hadde et singelslepp i mai 2008 med låtene ”På Vømmølfestival” og ”Sommer i Krestiansund”. Sistenevnte nådde henholdsvis to andreplasser og en tredjeplass på Norsktoppen sommeren 2008. Denne singelen solgte ca. 2.000 eksemplarer uten plateselskap. Våren 2009 ble singelen fulgt opp av ei full plate med tittelen ”Ikke te å tru” som solgte 5.000 eksemplarer dette året. Plata skrev Verdalshistorie med 20.plass på VG-lista for mai 2009.

I 2011 kom singelen «Vømmøltoget» som det også ble lagt film på. Vømmølgutan besøkte Stabburet Studio i 2016 der albumet «Gammelgrana» ble produsert. I 2017 leverte bandet låten «Heim te Vømmøldal» på albumet «Sommerslager» for Grammafon.

Vømmølgutan besøker flere meritterte festivaler og arrangementer. Orkesteret føler seg privilegert som få reise rundt i landet og spille en musikksjanger som ser ut til å leve i beste velgående. Tidløs, fengende, og høy allsangfaktor. Ja, det er signaturen på Vømmølmusikken.

Vømmølgutan spiller:
Fredag 21.00 i teltet ved Verdal hotell
Fredag 23.00 på utescenen ved jernbanen
Lørdag 01.00 på hovedscenen i Folkeparken

 

Besetning:
Bård Bratli: Gitar og sang
Stig Bratli: Bass og kor
Kent Østgård: Mandolin, El-gitar og kor
Odin Bratli: Trommer
Petter Andreas Røstad: Trekkspill
Torfinn Hofstad: Fele

Johan Møkkerbakkens orkester

Johan Møkkerbakken bor i ei gamme ved Møkkervatnet og livnærer seg fremdeles på jakt og fangst, i og utenfor jaktsesongen. Han slåss en evig kamp mot Gyldentands kapitalistiske manipulasjoner og nedlatende holdninger ovenfor folk og fe. Hvor Johan Møkkerbakken opprinnelig kommer fra, er usikkert, han har bare alltid vært der.

Anders Oppi, er oppvokst på gården Oppi. Faren hans Anders, han Ola Oppi la ned gården og startet med hyttebygging og turistvirksomhet. Anders flyttet ut av barndomshjemmet som 14-åring og fikk lærlingeplass på Svingen Auto. Som 15 åring trådte han inn i manndommen på et særdeles brutalt og sjokkerende vis, med tausa på Armosetra. (Et duinner tå et kvinnfølk på hundre og atten kilo). Senere har han kommet ”oppi” forskjellige heldige og uheldige situasjoner. Han livnærer for tiden seg selv og sin familie, ved å narre automobiler på godtroende byfolk.

Anders Atti kom til verden ved ”setefødsel” og har siden vært atti. På skolen satt han ”atti” klasserommet, når han sitt på bil sitter han alltid ”atti”. Man kan lett forledes til å tro at en slik kar, med en slik bakgrunn, kan være mentalt ”atti”. Men som skulemester Skule Skoddheim sa:” Mentalt e en Anders Atti ganske frammi”!

Både Anders Oppi og Anders Atti hadde det jordmora kalte; ”en romslig fødsel”, og fikk med det plass for en stor musikkinteresse.

Christian Jonassen er sønn av a/s Plastkomfort arbeider Jonassen. Christians far drev i mange år som kløvskjærer, hovslager, grisgjeiller, frisør, saueklipper og smed. Som smed var hans spesialitet, ”sparkmeiebøying”. Christian Jonassen derimot, bestemte seg som 11 åring for å bli bassist. Han hadde fra barnsbena av oppdaget at han hadde sansen for dype tanker, dype samtaler og dype toner. Han studerer for tiden til nå stort, nå!

Johs Reindalen er sønn av Serianna Grøvlevold. Hvem faren er, er uvisst. Noen mener det kan være han Johan Møkkerbakken. Serianna var setertaus oppå Grøvelvoldvold’n, og har selv fortalt at Johs ble unnfanget i strandkanten ved Møkkervatnet, mens hun reddet en ung-sau fra drukningsdøden. ”I det såmmå æ fekk sau’n på land, så var ungen gjort”, fortalte hun.

Grunne til at Johs har etternavn Reindalen og ikke Grøvlevold, som ville vært mer naturlig, er for å overbevise seg selv og andre om at det ikke er Møkkerbakken som er faren. ”Navnet ska iværtfall vårrå så langt ifrå kvartainner som mule”, sa a Serianna. Etter unnfangelsen jobbet Serianna en stund som hushjelp på prestegården, og det sies at Johs fikk inn rytmesansen fra kirkeklokkene allerede mens han låg i moras mage.

Johan Møkkerbakkens orkester spiller:
Fredag 23.00 på Verdal hotell
Lørdag 23.00 i teltet i Folkeparken

 

Besetning:
Johan Møkkerbakken: Sang og gitar
Anders Oppi: Sang og tangenter
Anders Atti: El-gitar og mandolin
Christian Jonassen: Bass
Johs Reindalen: Lurk og trommer

Vømmøldalens lensmannsorkester

Orkesteret består av lensmann sjøl, Finn Sagmyr, som i tillegg til å spille gitar og synge, gjør mer eller mindre vellykkede forsøk på å holde styr på resten av laget. Har i flere år hatt den store ære av å gå først i opptoget fra sentrum til Folkeparken.

Lurkfører Oddgeir Berg, altmuligmann og stolt eier av en gammel Gråtass, gamle mopeder og mye annet han ikke har bruk for. Synger både 2., 3. og fjerdestemmer med den største selvfølgelighet.

Sagmyr har medvirket på plateutgivelser og turnert sammen med Mester Rotmo, og til sammen har vel orkesteret godt over 100 års musikkerfaring.

Vømmøldalens Lensmannsorkester spiller:
Fredag 21.00 på Verdal hotell
Fredag 00.00 på Tapas Mat og Vinhus
Lørdag 21.00 i teltet i Folkeparken
Lørdag 23.00 i Sarvet i Folkeparken

 

Hånstauran

Hånstauran er et band fra Leksvik i Nord-Trøndelag. Navnet fikk de på en av deres første opptredener tilbake i 1998. Etter en drøy pause hørtes høyt fra salen:“Ska dæm itj bynn å spæll igjæn snart denn hånstauran!!??” Navnet beskriver gjengen godt, og siden har de beholdt det.

Hånstauran spiller trøndersk festmusikk, og har hundrevis av opptredener fra bryllup til begravelser bak seg! Men som Møkkerbakken sa det «Det skulle man virkelig ikke tro!»

Hånstauran spiller:

Fredag 22.00 på utescenen ved jernbanen
Fredag 00.00 på Verdal hotell
Lørdag 22.00 på hovedscenen i Folkeparken
Lørdag 00.00 i Sarvet i Folkeparken

Besetning:
Steffen Aune: Sang og lurk
Martin Sand: Bass
Kjell Magne Saghaug: Gitar og sang
Børge Sæther: Trekkspill og kauking
Helge Saghaug: Mandolin, gitar og sang
Ole Jonny Brovold: Tannverk, øreverk og slagverk